Sambil pejam mata makan kek ni sebab sedap sangat 😂😂

** Assalam kengkawan & baker2 yg manis..

Resepi moist chocolate cake yg sy buat jualan sebelum ni..
Da 4 tahun guna resepi ni dan tak pernah tukar sbb ramai customer yg puji sedap & tahan lama..
Kalau ada yg sudi bole cuba ye..resepi di bawah mnggunakan sukatan gram sebab lebih tepat & hanya gunakan HAND WHISK..no mesin2 haha..

Bahan2..
Bahan A..
90gm serbuk koko
200gm gula kastor
200gm minyak masak/minyak jagung/canoli/sunflower
250g susu pekat
1 tin susu cair

Bahan B (dicampur & dipukul sampai kembang..guna SUDU/GARFU je ye)
4 biji telur gred A
esen vanila..

Bahan C (dicampurkan sekali & diayak)
150 gm tepung gandum/kek/superfine
1sd kcil baking powder
1sd kecil baking soda

Cara2..
1.Masukkan semua bahan A dlm 1 bekas stainless steel/periuk , kacau rata smpai sebati & masak ats api kecil..API KECIL YE!!
masak sekejap je sambil adunan dikacau..kacau pelan2..xperlu mndidih @ sampai berasap…adunan hanya suam2 panas..kalau rasa bekas tu da panas bole terus tutup api
2.Masukkan bahan B ke dalam adunan td & kacau
3.Masukkan pula bahan C & kacau sehingga sebati
4.Masukkan ke dalam loyang yg dah disapu dgn butter/marjerin & dilapik dgn baking paper..sy guna loyang saiz 9 inci..nak TEBAL sikit guna LOYANG 8inci
5.Panaskan oven dulu ye (preheat) sy panaskan 10min suhu 180c
Bakar sehingga masak..nk KUKUS pun bole..sy bakar dlm oven dgn suhu 160c selama 1 jam..walaupun bakar tapi tetap moist
6.Sejukkan kek dulu baru curahkan choc topping..sy sejukkan kek dalam chiller..nanti topping akan melekat cantik dekat kek

Resepi choc topping..
200gm choc compound/choc masak..didadu/dipotong kecil
100gm whipping cream
Masukkan choc compound dlm bekas stainless steel..double boil kan..bl coklat da cair masukkan pula cream tadi..kacau smpai sebati..siap

*nak pekat sikit guna 80gm whipping cream

Credit to : Elly Halim

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.