Bahan A

  • 1 ekor ayam di potong ikut suka
  • 3 biji bawang besar (potong 4)
  • 5 ulas bawang putih (di ketuk je)
  • 2 inci halia (di mayang)
  • 2 ketul sub bunjut (cap apa pun tak kisah)
  • sedikit kayu kayan (bunga cengkeh, bunga lawang, kayu manis)

Cara memasak:

1.    Semua bahan A nie hendaklah direbus
2.    Bila ayam dah empuk dan semua bahan tu dah sebati masukkan la garam, pak aji, gula sikit.

Bahan B

  • 10 bijik bawang merah

Cara memasak:

1.    Bawang ni di goreng dengan minyak baru (minyak yang belum digunakan) minyak ni agak2 , jangan banyak sangat
2.    Bila dah kuning tuangkan bawang ngan minyak tu kedalam sup yang dah masak tu.
3.    Tutup periuk sup supaya naik bau wangi bawang.

Bahan c

  • Daun sup dan daun Bawang
  • Di potong dan masukkan dalam sup tu.

About The Author

Related Posts

3 Responses

  1. Qurraisha

    hai chef…
    sy pertama kali baru tgk lama web resipi chef ni..
    sy teringin untuk belajar memasak tp xtahu kt mne bleh sy dptkannya…

    Reply
    • Chef Cid

      hai Qurraisha. Jangan risau. Dalam new paper kekadang ada juga iklan menawarkan kursus2 pendek memasak. Kalau tidak salah, dikebanyakkan universiti awam ada menawarkan kursus2 berkenaan. Cuma Qurraisha kena rajin menlihat laman web mereka. 🙂

      Reply
  2. wani

    hai chef…sy org baru kat cni.butter prawn ni memang sodap tp yg keciwanya bila buat telur xjd b.sarang….ada tips x nk buat camna

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.